Zbaviť sa stresu chce asi každý – vedeli ste, že vám v tom môžu pomôcť aj potraviny?
V súčasnosti je okolo nás toľko spúšťačov stresu, že úplne sa mu vyhnúť ani nie je možné. Nápor práce, nefunkčné vzťahy, Vianoce – to všetko škodí nášmu zdraviu rovnako, ako napríklad nezdravé jedlo alebo málo pohybu. Apropo, vedeli ste, že aj úpravou jedálnička dokážete vo svojom živote regulovať stres?
Nakŕmte svoj stres
Podľa najnovšej anglickej štúdie je jednou možnosťou popasovania sa so stresom aj kŕmenie dôležitých mikróbov – a to doslova. Účastníci v tejto štúdii konzumovali fermentované potraviny a potraviny bohaté na vlákninu a na konci štúdie sa potvrdilo, že cítili oveľa menej stresu, než ostatní dodržiavajúci štandardnú vyváženú stravu. Čo sú to fermentované potraviny? Medzi takýto druh potravín môžeme zaradiť napríklad kváskový chlieb, kimchi, kyslú kapustu, kefírovový jogurt a celozrnné výrobky, či iné výrobky s vysokým obsahom vlákniny. Obsahujú okrem iného aj živé kultúry a prebiotické vlákniny, ktoré pomáhajú vyživovať črevá tým, že vyživujú aj prospešné baktérie. Vďaka tomu vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, a práve ony sa spájajú so širokou škálou zdravotných výhod, ako je lepšia nálada, vstrebávanie živín aj lepší spánok.
Vyvážená strava pomáha – akákoľvek
Tieto potraviny však nenapomáhajú len stresu. Sú zväčša bohaté aj na horčík, vitamíny skupiny B a omega-3 mastné kyseliny, ktoré vyživujú dobré črevné baktérie. Zároveň obsahujú zdravé tuky, ktoré sa spájajú so znižovaním zápalových markerov produkovaných v tele. No a zápal je častokrát priamou reakciou na stres. Keď je hladina stresu v organizme trvalo vysoká, mnohé funkcie tela, ako napríklad trávenie alebo reprodukčný systém, nefungujú správne. Na druhej strane, aj tí, čo počas štúdie nekonzumovali fermentované potraviny, ale dodržiavali vyváženú stravu, dosiahli isté výsledky. Boli o niečo slabšie, ako v prípade prvej skupiny, treba však podotknúť, že aj takéto stravovanie pomáha regulovať hladinu kortizolu v tele a tým znižovať zápal. Preto by ste sa v prípade znižovania stresu mali zamerať nielen na potraviny, ale aj odpočinok, dostatočný spánok či pravidelné cvičenie.
Jedzte veľa bielkovín, nenasýtených tukov a mastných kyselín
Medzi potraviny, ktoré pomáhajú redukovať stres, patria okrem spomínaných fermentovaných (alebo kvasených) aj potraviny čisto bohaté na vlákninu. Či už je reč o fazuli, šošovici, brokolici, avokáde, sušenom ovocí alebo mrkve, každá z týchto potravín obsahuje veľa vlákniny. Pomôcť môžu aj potraviny bohaté na bielkoviny, ako mliečne výrobky, jogurt, hydina, ryby a morské plody. Je dokázané, že stres redukujú tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré nájdete napríklad v lososovi, sardinkách, chia semienkach alebo olivovom oleji. Zabudnút nesmieme ani na nenasýtené tuky, tie sa nachádzajú napríklad v avokáde, orechoch (ako sú mandle alebo lieskové orechy) a tekvicových si sezamových semienkach.