Ste v cvičení úplní začiatočníci? Takto by ste mali začať!

Začínať s cvičením môže byť náročné aj preto, že o ňom nič neviete a v širokej ponuke rôznych typov cvičení a fitness centier je veľmi náročné zorientovať sa. Zároveň je dobré dávať si pozor, aby ste si neublížili alebo nevybrali niečo, čo sa vám nebude hodiť, či už kvôli zdravotnému stavu, alebo kondícii. Poďme teda na tipy a triky, ako čo najjednoduchšie a najrýchlejšie začať s prvým cvičením!

Ste v cvičení úplní začiatočníci? Takto by ste mali začať!
(zdroj: unsplash.com)

Zadajte si jasný cieľ

Na začiatok si povedzte, čo vlastne chcete svojím cvičením dosiahnuť. Ak by ste chceli nabrať svalovú hmotu, je do cvičenia dobré pribrať aj nejaké činky alebo naťahovacie gumy, tzv. expandery (pozrite si tieto Hop Sport zľavové kódy a nakúpte akékoľvek pomôcky výhodne a z pohodlia domova). Nebojte sa, nejde o žiadnu zásadnú investíciu.

Ak chcete spáliť kalórie a zbaviť sa tuku, dobré je cvičenie s vlastnou váhou alebo HIT tréningy. Odporúčame sa zamerať na cviky na brucho, stehná, zadok, ruky alebo paže.

Na posilnenie a uvoľnenie flexibility sa zasa odporúča cvičiť joga. Vlastný tréningový plán vám pomôže vytvoriť aj nejaká aplikácia, v súčasnosti je ich veľké množstvo.

Pred cvičením sa pripravte

Cvičiť rozhodne nemusíte iba vo fitku. Práve pre začiatočníkov sa odporúča cvičenie doma. Existuje veľa online manuálov, ktoré vám môžu pomôcť. V domácom prostredí máte tiež výhodu toho, že máte kontrolu čistotu a hygienu vašich tréningových priestorov.

S akýmkoľvek cvičením vždy musíte začať postupne a pomaly a až časom zvyšovať intenzitu. Dôležitá je aj príprava v podobe jemného strečingu alebo prechádzky či bicyklovania na stacionárnom bicykli.

Už jedna séria každého cvičenia je pre začiatok dostatočná na zlepšenie zdravia a kondície. Nikdy nezabúdajte na prestávky – medzi sériami si doprajte aspoň 45 sekúnd bez pohybu. Tento prístup opakujte aspoň 2-3 týždne, kým nadobudnete viac sily.

Pre všetky typy cvičenia a akékoľvek športové či cvičebné pomôcky odporúčame využiť všetky zľavy do eshopov, ktoré tu nájdete.

Vytvorte si vlastný domáci tréning

Ak si stále neviete predstaviť svoj domáci tréning, pokúsime sa vás trochu inšpirovať. Ako prvé urobte jednu sériu desiatich alebo dvadsiatich drepov s vlastnou váhou. Pokračujte klikmi, tiež jednou sériou desiatich alebo dvadsiatich, rovnakou sériou výpadov v stoji a príťahov v predklone. Svoj tréning môžete ukončiť plankom minimálne na 15 sekúnd a sériou poskokov s odrazom.

Na poskoky či iné cviky v stoji nepotrebujete len podložku či oblečenie, ale aj kvalitné športové topánky. Na ich nákup môžete využiť Footshop zľavový kupón, vďaka ktorému nakúpite výhodne a z pohodlia domova.